Wie ben ik?

WVSCVMijn naam is William van Schagen. 

Ik ben geboren op 29 mei 1986 in Kampen. Op de middelbare school had ik de ambitie om dierenarts te worden en heb daarvoor het profiel Natuur en Gezondheid gevolgd. Op diezelfde middelbare school hadden ze een grote buitenschoolse theaterafdeling waar ik vanaf mijn tweede jaar aan mee heb gedaan. De passie voor theater heeft het uiteindelijk gewonnen van mijn ambitie om dierenarts te worden met een aantal audities tot gevolg. Aangezien ik alleen het vak van acteur had geleerd op de middelbare school werd dat mijn nieuwe doel. Ik werd acteur!

Via verschillende audities, theaterstukken en open dagen kwam ik aanraking met het vak van regisseur en theatermaker. Om een zekere zekerheid in te bouwen heb ik gekozen voor de opleiding docent drama en theatermaken in Zwolle waar ik werd aangenomen. Nog altijd met het idee dat ik voornamelijk zou gaan regisseren, heb ik de opleiding afgerond. Als afstudeeropdracht heb ik mijn eigen theaterstuk geschreven en geregisseerd met de titel ‘Ook engelen vloeken wel eens’. Een ervaring die mij nog lang bij zal blijven. Het zelf bepalen van de inhoud, het spel en vormgeving was een verademing. Daarnaast heb ik mijn scriptie geschreven over het ‘theater van de onderdrukten’ Een theatervorm waarbij iedereen als acteur wordt gezien, sociale verbetering als uitgangspunt genomen wordt en het artistieke niet uit het oog verloren raakt. En met name de man achter de theorie Augusto Boal! 

Tijdens mijn opleiding ben ik gaan werken bij Stut Theater in Utrecht waar ik gewerkt heb met voormalig dak- en thuislozen. De voorstelling is tot stand gekomen aan de hand van interviews met de acteurs en zij speelden vervolgens hun eigen levensverhaal in een fictieve setting. Hierbij hebben we zowel in de stadsschouwburg Utrecht opgetreden als in opvangcentra en de gevangenis van Almere. Naast mijn werk bij Stut ben ik me meer gaan richten op het onderwijs waar ik na mijn afstuderen ook direct een baan gevonden heb. Momenteel werk ik niet meer bij het theatergezelschap (mede door de ontwikkeling van mijn eigen kaartspel) en sta ik 3,5 dag voor de klas op een middelbare school.

Mijn andere werk ik tegenwoordig het spel BancoBanco. Het eerste product dat ik heb gemaakt dat niet vluchtig is. Theater is tijdsgebonden en duurt zolang de voorstelling duurt. Het spel BancoBanco niet, dat is er en zal er zijn. Het voelt als het schrijven van een boek, iets wat ook nog op mijn lijstje staat. Het is een bijzonder project en in veel gevallen ook nieuw voor me. Het spel is iets waar ik in geloof en een begin van een nieuwe weg. Op de rest van de site kan je hier uiteraard meer informatie over vinden, maar ik kan je beloven dat het de moeite waard is. De mechaniek van het spel is inmiddels al verkocht aan een Amerikaanse partij die het daar op de markt gaan brengen.

Naast mijn opleidingen en werk ben ik graag onderweg. Ik reis graag en het liefst zo vrij mogelijk. Dit doe ik door te liften of te fietsen en probeer het standaard transport zoveel mogelijk te vermijden. Dit doe ik omdat ik het contact met nieuwe mensen graag aanga en liever niet stil zit op mijn vakantie. Sinds kort heb ik een paspoort genomen wat mij de mogelijkheid geeft om ook buiten Europa te gaan reizen, maar ooh wat heeft Europa zelf ook veel te bieden. Mijn reizen op de fiets hebben mij geleid van Enschede naar Budapest, van Roosendaal naar een klein dorp in Frankrijk, van Groningen naar Noorwegen en van Munchen via Berlijn naar Amsterdam. Die laatste reis was op de tandem met het meisje met wie ik hoop te trouwen. Het liften heeft me door praktisch heel Europa geleidt, met als langste reis van Amsterdam naar Istanbul, waarbij vooral de Balkan indruk heeft gemaakt. Vooral de muziek, de mensen, de natuur en de bizarre en wonderschone plekken die we per ongeluk hebben ontdekt.

Ik ben in veel gevallen graag onvoorbereid om alle toevalligheden een kans te bieden. Die toevalligheden bieden mij het plezier van het leven. Meestal mooi, soms even lelijk, maar het is leven.

Dit in het kort wie ik ben. In 28 jaar is er meer gebeurd dan alleen dit. Wie weet komen we elkaar tegen.

In ieder geval wens ik u alle liefde!